Achtergrond inleiding

Met de opleiding Basisbekwaam verwerf je de basiskennis en de basisvaardigheden waarmee je kunt starten als leidinggevende in het onderwijs.

Over de opleiding
Met de opleiding Basisbekwaam verwerf je de basiskennis en de basisvaardigheden waarmee je kunt starten als leidinggevende in het onderwijs. De opleiding is gericht op het ontwikkelen van je persoonlijk leiderschap en het verwerven van praktische vaardigheden in het leidinggeven aan individuele en een groep leraren. In de opleiding wordt de theoretische kennis verbonden aan de praktijk van het werkveld. Het leren krijgt zin en betekenis door het veelvuldig oefenen met eigen praktijkcasussen. Praktijkgericht onderzoek en werkplekopdrachten vormen de rode draad in de opleiding.

Voor wie?
De opleiding is bedoeld voor leidinggevenden die functioneren op het niveau van adjunct-directeur en die zich willen registreren als register adjunct-directeur onderwijs (RADO). Daarnaast voor leraren en coördinatoren die een leidinggevende functie op dat niveau ambiëren.

Wat zijn de toelatingseisen?

  • Je bent minimaal in het bezit van een hbo-bachelordiploma.
  • Je beschikt over een geschikte leer-/ werkplek waar de werkplekopdrachten uitgevoerd kunnen worden.


Programma

Het programma van de opleiding bestaat uit de zes leerlijnen:
1    De organisatie inrichten
2    Richting geven aan de organisatie
3    Leidinggeven aan het onderwijsprogramma
4    Mensen ontwikkelen
5    Ontwikkeling van persoonlijk leiderschap
6    Werkplekopdrachten en onderzoek

Iedere leerlijn bevat literatuur, aandacht voor onderzoek en persoonlijk leiderschap en praktijkopdrachten. De praktijkopdrachten vormen de bouwstenen voor de werkstukken en presentatie waarmee de opleiding wordt afgesloten.

Studiebelasting
De opleiding duurt nominaal één jaar en omvat 420 uur studietijd. Er zijn achttien inhoudelijke studiedagen. De resterende tijd besteed je aan literatuurstudie, uitvoeren van praktijkopdrachten, onderzoek en het maken van werkstukken.

 

 

Docenten
Martine de Jong
Hanneke Drost

Kosten
De opleiding kost € 5.770,-.  Inclusief diner en Leiderschapstweedaagse. Kosten voor literatuur zijn hierbij niet inbegrepen.

Planning
De opleiding start jaarlijks in september. De opleiding vindt plaats op woensdag van 13.30 uur tot 21.00 uur.

Klik hier voor het conceptrooster

Registratie bij het Schoolleidersregister en CPION
Het diploma Basisbekwaam levert je 15 EC’s op. Op basis hiervan kun je je registreren als adjunct-directeur onderwijs (RADO) bij het Schoolleidersregister. De Magistrum opleidingen Basisbekwaam Schoolleider is door het Schoolleidersregister PO officieel erkend. Met het diploma Schoolleider Basisbekwaam kun je worden toegelaten tot de opleiding Schoolleider Vakbekwaam.

Daarnaast is deze opleiding geregistreerd bij de Stichting Post Hoger Beroeps Onderwijs Nederland. Je ontvangt na afronding het diploma Post HBO Nederland en wordt ingeschreven in het Abituriëntenregister.

SRPO vignet kleur basisregistratie   1


Meer informatie
www.magistrum.nl
Voor meer informatie kun je contact opnemen met het Centrum voor Ontwikkeling: 038 – 4257620 of 
mail ons.

Inschrijven
Je kunt je inschrijven via de site van Magistrum

Voorlichtingsbijeenkomsten master- en post-hbo-opleidingen KPZ 
Klik hier voor de data en tijden van de voorlichtingsbijeenkomsten.