Achtergrond inleiding

Met de opleiding Vakbekwaam verwerf je de vaardigheden waarmee je succesvol kunt functioneren als directeur van een schoolorganisatie. Ook voldoe je met deze opleiding aan de opleidingseisen van het Schoolleidersregister PO voor inschrijving als registerdirecteur (RDO).

Over de opleiding
Met de opleiding Vakbekwaam verwerf je de vaardigheden waarmee je succesvol kunt functioneren als directeur van een school. Ook voldoe je met deze opleiding aan de opleidingseisen van het Schoolleidersregister PO voor inschrijving als registerdirecteur (RDO). De opleiding verhoogt je vakbekwaamheid als leidinggevende, zodat je in staat bent om professioneel leiding te geven aan je team en onderwijsontwikkelingen van uw school.

Je verbindt theoretische kennis aan het functioneren als directeur in de praktijk. Het leren wordt concreet door het oefenen met complexe casussen. Praktijkgericht onderzoek en werkplekopdrachten vormen de rode draad in de opleiding.

Voor wie?
De opleiding is bedoeld voor directeuren, locatieleiders en teamleiders uit het primair en voortgezet onderwijs, die zich verder willen professionaliseren als vakbekwaam leidinggevende.

Wat zijn de toelatingseisen?

  • Je bent minimaal in het bezit van een diploma Basisbekwaam of een gelijkwaardig diploma.
  • Je bent werkzaam als (adjunct) directeur binnen een school.


Programma

Het programma van de opleiding bestaat uit een verdieping van de 6 hoofdthema’s, ook wel leerlijnen genoemd:

1    De organisatie inrichten
2    Richting geven aan de organisatie
3    Leidinggeven aan het onderwijsprogramma
4    Mensen ontwikkelen
5    Ontwikkelen van persoonlijk leiderschap
6    Werkplekopdrachten en onderzoek

Iedere leerlijn bevat literatuur, aandacht voor onderzoek en persoonlijk leiderschap. Daarnaast voer je praktijkopdrachten uit die de bouwstenen zijn voor de werkstukken en presentatie waarmee de opleiding wordt afgesloten. De leerlijnen zijn ook als afzonderlijke modules te volgen.

Diploma
Wanneer je de opleiding succesvol heeft afgerond, ontvang je het Magistrumdiploma Vakbekwaam Schoolleider. Tevens ontvang je een officieel erkend diploma van de Stichting Post HBO Nederland en je wordt opgenomen in het landelijk Abituriëntenregister.

 

 

Docenten
Ans Wijnen
Vivian Tevreden

Studiebelasting en omvang van de opleiding
De opleiding duurt nominaal 1 jaar en omvat 420 uur studietijd. Er zijn 18 inhoudelijke studiedagen met een vaste leergroep. De resterende tijd besteedt u aan literatuurstudie, het uitvoeren van praktijkopdrachten, onderzoek en het maken van werkstukken. De studielast van 420 uur staat gelijk aan 15 EC’s.

Kosten
De opleiding kost € 5.770,-.  Inclusief diner en Leiderschapstweedaagse. Kosten voor literatuur zijn hierbij niet inbegrepen.

Planning
De opleiding start jaarlijks in september. De opleiding vindt plaats op woensdag van 13.30 uur tot 21.00 uur.

Zie hier voor het conceptrooster

 

Zie hier voor meer informatie over Vakbekwaam, Verkort programma


Aanvullende informatie

Diplomering en schoolleidersregister en CPION
Wanneer je de opleiding succesvol hebt afgerond, ontvang je het Magistrum-diploma Basisbekwaam. Met het diploma Vakbekwaam kun je je registreren als register directeur onderwijs (RDO) bij het Schoolleidersregister. De Magistrum opleidingen Vakbekwaam Schoolleider is door het Schoolleidersregister PO officieel erkend. Met het diploma Schoolleider Basisbekwaam kunt u worden toegelaten tot de masteropleiding Leadership in Education. 

Daarnaast is deze opleiding geregistreerd bij de Stichting Post Hoger Beroeps Onderwijs Nederland. Je ontvangt na afronding het diploma Post HBO Nederland en wordt ingeschreven in het Abituriëntenregister.

SRPO vignet kleur basisregistratie   1

Meer informatie
www.magistrum.nl

Voor meer informatie kun je contact opnemen met het Centrum voor Ontwikkeling: 038 – 4257620 of mail ons.

Inschrijven
Je kunt je inschrijven via de site van Magistrum

Voorlichtingsbijeenkomsten master- en post-hbo-opleidingen KPZ 
Klik hier voor de data en tijden van de voorlichtingsbijeenkomsten.