Meesters vragen aandacht voor mannen voor de klas

Tijdens de Dag van de Leraar op woensdag 5 oktober vragen drie meesters, Mark Nijkamp, Menno Bruijn en Jesper Koreman, op een ludieke wijze aandacht voor ‘meer meesters voor de klas’.

Meer meesters voor de klas! Dit is niet alleen een punt uit de strategische agenda van OCW, maar het is ook een speerpunt voor alle pabo’s in Nederland. De oproep komt dit keer echter niet van de pabo’s, maar van de meesters zelf. Zij willen meer mannelijke collega’s en vooral willen zij dat kinderen zowel vrouwen als mannen als rolmodel hebben. Meer diversiteit in het onderwijs!

Kinderen geven immers zelf aan dat zij heel tevreden zijn met hun juffrouw, maar ook heel graag een keer les willen krijgen van een meester.

De laatste jaren zijn er verschillende initiatieven geweest om aandacht te vragen voor ‘meer meesters voor de klas’. Zo heeft er vorig jaar een 'Veel Meer Meester-trein' gereden van Leeuwarden naar Eindhoven.

Tijdens de Dag van de Leraar op woensdag 5 oktober vragen de drie meesters en (oud) studenten van KPZ Mark Nijkamp, Menno Bruijn en Jesper Koreman op een ludieke wijze opnieuw aandacht voor ‘meer meesters voor de klas’.

DAS schoolplein

Jesper Koreman: “Wij zijn tijdens onze studie aan de pabo met z’n drieën gestart met de band DAS. Wij schrijven en zingen onder andere liedjes over wat ons bezighoudt in het onderwijs.” Menno Bruijn vult aan: “Sinds kort is onze band uitgebreid met een drummer en bassist.” Met het lied Meesterlijk willen de meesters jongens oproepen om na te denken over een carrière in het onderwijs. Mark Nijkamp vertelt: “Ik neem vaak mijn gitaar mee de klas in. Het is geweldig om met de kinderen te zingen. Even een break tussen het leren door. En bij welk beroep kun je nu je hobby meenemen naar je werk?”

Bekijk de videoclip Meesterlijk.  

Op 5 oktober is Mark Nijkamp gebeld door Giel Beelen van 3FM. Luister het radiofragment. Vanaf 2.13 hoor je meester Mark.

Ook De Stentor heeft aandacht besteed aan de actie. Lees het artikel Rappende Zwolse meesters: Wij willen meer mannen voor de klas.

Lees het artikel Meesters uit Zwolle in actie voor meer meesters voor de klas: 'Meesterlijk' van RTVOOST.

De mannen van DAS zijn ook te gast geweest in de studio van radio 1 en hadden een telefonische afspraak met radio 5.
Audio fragment radio 1
Audio fragment radio 5

En als klap op de vuurpijl waren er opnamen van Hart van Nederland. Bekijk het item Man met pabo-diploma vaak niet voor de klas.