Zwolle – dynamische Hanzestad voor studenten

Zwolle, jouw stad om te groeien!
Je studententijd moet onvergetelijk worden. Dynamisch, bruisend en (!) succesvol. Je wilt gekend worden én anderen kennen. Je thuis voelen, maar ook nieuwe uitdagingen aangaan. Het is dé tijd van leren, creëren en je laten inspireren. Leef je uit in Zwolle!

Zwolle is een dynamische Hanzestad. Hier weten creatieve studenten, innovatieve ondernemers en eigenwijze vrijdenkers elkaar makkelijk te vinden. Op elk gebied. Jij wilt groeien? Wij ook! Daarom gunnen wij elkaar kansen. We helpen elkaar vooruit. Al sinds de Middeleeuwen (denk aan het Hanzeverbond). Het maakt Zwolle ook nu nog een van de economische TOP-regio’s van Nederland. Natuurlijk helpt het dat wij makkelijk bereikbaar zijn, maar wij geloven vooral in de kracht van het samen doen. Jij toch ook?

Zwolle – bruisende binnenstad
In Zwolle voel je je al snel welkom! Je vindt je weg er zo.

Ben jij van het stappen en lekker uitgaan? Pak met je vrienden een van de vele terrasjes, duik de kroeg in of ga lekker uit eten in een van de gezellige restaurants. Voor elk budget is er wel wat: barretjes, eetcafés, restaurants en ook supergezonde juice-bars. Begin je zoektocht binnen de oude stadsmuren. 
Zin in een groot feest? Let dan eens op de programmering van Hedon. Regelmatig komen hier bekende artiesten of is er een spetterend muziek-event. Net als in de IJsselhallen. Je kunt ook uit je dak gaan op een van de festivals in het park De Weezenlanden of bij de Wythmenerplas. Op 5 mei is Zwolle helemaal the place to be. Hier vind je het grootste Bevrijdingsfestival van Nederland. Elk jaar weer!

Ben jij meer van het shoppen? Ga dan naar de Sassenstraat in Zwolle. Deze winkelstraat staat in de top 10 van leukste winkelstraten in Nederland. Als je de vele kledingzaken en gezellige koffiezaakjes ziet, begrijp je meteen waarom. Sinds de zomer zit in Zwolle ook Zara. In de voormalige bibliotheek heeft ze wel een hele bijzondere plek gevonden. Verderop in de binnenstad vind je het Canadese Hudson’s Bay. Ga ook naar de Grote Markt, waar onder meer Primark zit. Blijf vooral struinen! Rondom deze grote namen vind je nog vele andere leuke – en authentieke! – winkels.

Ben jij ook in voor culturele uitstapjes? In Zwolle vind je musea, theaters en natuurlijk filmzalen. Wat dacht je van een bezoek aan Museum de Fundatie? Of aan de nieuwe Pathé met negen zalen? In twee zalen kun je het geluid niet alleen horen, maar zelfs ook voelen!

En hoe past Boekhandel Waanders in de Broeren tussen dit alles? Is een bezoek aan deze middeleeuwse kerk met daarin de mooiste boekhandel van het land nu shoppen, een cultureel uitje of gewoon lekker culinair genieten? Kijk zelf!

Ben jij graag in beweging en wil je tijdens je studie ook kunnen sporten? Bedenk een sport en de kans is groot dat je het hier in Zwolle vindt. Van het reguliere voetbal, hockey, zwemmen, atletiek en turnen tot een breed scala aan bijvoorbeeld vechtsporten, fitnesscentra en zelfs theatersporten.

Ook als sporttoeschouwer kom je in Zwolle aan je trekken. Dat PEC Zwolle meespeelt op eredivisieniveau wist je waarschijnlijk al. Maar wist je ook dat bijvoorbeeld het basketbal en volleybal in onze stad op het hoogste niveau in Nederland meedoet? Volop sportplezier dus in Zwolle!

Eén ding is zeker: vervelen hoef je je niet in Zwolle.

Maar waar te beginnen?
Buro Ruis organiseert speciaal voor mbo-studenten de mbo Bruisdag. Voor hbo-studenten is er de hbo Bruisweek. Zo leer je Zwolle en al haar hotspots voor studenten razendsnel kennen. Een onvergetelijk begin van je studententijd!


Zwolle - Excellent onderwijs

Cijfers spreken voor zich. Vandaar even de cijfers:

  • Zwolle telt meer dan 40.000 mbo- en hbo-studenten
  • In Zwolle zijn 5 mbo- en 4 hbo-instellingen, die landelijk zeer goed staan aangeschreven
  • Hogeschool Windesheim, Hogeschool Viaa, ArtEZ en Katholieke Pabo Zwolle horen volgens studenten tot de beste hogescholen van Nederland (Elsevier beste studies 2016 en Keuzegids HBO 2017)
  • Cibap, de creatieve vakschool voor verbeelding, is de beste mbo-vakschool van Nederland (verkiezing 2017, Keuzegids MBO 2017 en JOB-monitor 2016)
  • De Groene Welle is de een-na-beste groene onderwijsinstelling van Nederland (verkiezing 2015, keuzegids mbo)
  • Landstede mbo, ROC Menso Alting en Deltion scoren in de top van de landelijke onderwijsrankings.


Wat maakt Zwolle dan zo speciaal?
Zwolle Onderwijsstad staat al jarenlang in de spotlights vanwege haar kwaliteit en innoverende kracht. Bij ons kent groeien geen grenzen. Studenten, ondernemers en bestuurders werken nauw samen. Samen pikken we nieuwe trends op en vertalen deze direct naar het onderwijs. Niet alleen binnen de eigen schoolmuren, maar ook door verder te kijken!

Neem bijvoorbeeld de Global Entrepreneurship Week in Zwolle, een jaarlijks initiatief dat in meer dan 150 landen plaatsvindt. Hier in je eigen stad en/of regio ga je met medestudenten én ondernemers nieuwe ideeën uitwerken tot een stevig businessplan. Samen bekijk je het idee, zet je de focus op scherp, ga je aan de slag en kom je tot groei. Samen zorg je dat het staande blijft.

Die mindset kom je overal tegen. Het valt je direct op. En jou niet alleen. Al decennialang trekt Zwolle nieuwe denkers en doeners. Samen geven wij de wereld vorm. Wij creëren nieuwe kansen én banen. Wat jij kunt doen? Pak de kansen die hier liggen en groei! Daar moet je lef voor hebben. Wij leren je hoe. Op innoverend en creatief vlak. Zo ontwikkel jij jezelf tot een ondernemend denker en doener. Eén die klaar is voor de toekomst. Ook voor de New Jobs.


Welke studies vind je in Zwolle?

Groene Welle
Noem een groene opleiding en je vindt hem op de Groene Welle. Van Teelt & Technologie tot Bloem & Styling, maar ook Dierverzorging en Sportvisserij & Waterbeheer. Tijdens deze MBO-opleidingen train jij jezelf in vakmanschap, ondernemendheid, maatwerk en samenwerking.

Cibap
Cibap is al meer dan zestig jaar specialist in het opleiden van mensen voor de creatieve industrie. Wil jij ruimtelijk vormgever worden, grafisch vormgever, visueel designer of stort je je graag op het ontwerpen van meubels en gebruiksvoorwerpen? Hier zijn de mogelijkheden legio. Cibap werkt daarbij nauw samen met HBO-opleidingen, bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van games. Met haar studenten werkt ze aan creativiteit, vakmanschap, communicatie, ondernemendheid en omgevingsbewustzijn.

Landstede mbo
Landstede is een brede mbo-onderwijsinstelling. Houd je van mode, ben je meer van de commercie, wil jij de zorg in, zoek jij een baan in de logistiek of de ICT? Om het even waar het jou om gaat; de kans is groot dat je een geschikte opleiding kunt vinden op Landstede. Talentontwikkeling, respect, ontmoeting, zingeving en verantwoordelijkheid staan er altijd centraal.

Deltion mbo
Jong of oud, studerend of werkend, bedrijf of instantie: Deltion is er voor iedereen! Deltion biedt mbo-opleidingen aan in de richtingen welzijn, gezondheidszorg, economie, ondernemen, horeca, reizen, dienstverlening, sport, opvoeding, maatschappij, veiligheid, techniek, design, media, ICT, mobiliteit en logistiek. Deltion is gehuisvest in een bruisende locatie met uitdagende faciliteiten. Met aantrekkelijk, toekomstbestendig en kwalitatief onderwijs word je bij Deltion uitgedaagd om je te ontwikkelen in je beroep, de maatschappij en je persoonlijk leven.

Menso Alting
Menso Alting is een gereformeerd mbo dat onderwijs aanbiedt op het gebied van economie, welzijn, gezondheidszorg en dienstverlening. Deze relatief kleine mbo-instelling (900 studenten) staat voor ambitie, betrokkenheid en confronteert studenten met zichzelf om zo het beste uit henzelf te halen. Ze begeleidt studenten naar de plek in de maatschappij waar ze thuishoren en ze zich verder kunnen ontwikkelen naar de beste versie van zichzelf.

Hogeschool Windesheim
Windesheim is een grote hogeschool met een gezellige campus, opleidingen van een goede kwaliteit, intensieve begeleiding en heel veel (studie)faciliteiten. Je hebt ruime keuze: er zijn zo’n 50 hbo-opleidingen op het gebied van techniek, logistiek, economie, journalistiek, sport, gezondheid en welzijn. Studenten waarderen Windesheim onder meer om de persoonlijke sfeer en de betrokkenheid van de docenten.

ArtEZ
Deze hogeschool voor de kunsten leidt jaarlijks zo’n 3000 studenten op in beeldende kunst, dans, mode, theater, muziek, architectuur, kunsteducatie en design. Veel bachelors en masters genieten inmiddels (inter)nationaal aanzien. Iets voor jou? ArtEZ staat voor excellentie, innovatie, onderzoek en samenwerken.

Hogeschool Viaa
Op Hogeschool Viaa kun je terecht voor een HBO-opleiding Pabo, Social Work, Verpleegkunde en Godsdienst-Pastoraal Werk. Deze christelijke hogeschool heeft een uitgesproken en kleinschalig karakter. Studenten en docenten zijn er persoonlijk betrokken, waardoor je je snel thuis voelt. Wil je graag in het buitenland stagelopen? Ook dat kan op Hogeschool Viaa!

Katholieke Pabo Zwolle
Studenten kiezen de Katholieke Pabo Zwolle (KPZ) al jaren als de beste Pabo van Nederland. Het is een zelfstandige hogeschool met een open identiteit. Oftewel: iedereen is welkom! Hier word je opgeleid tot leraar in het primair onderwijs. Je leert niet alleen wat het betekent om voor de klas te staan, maar ook hoe je samen met anderen het onderwijs (ook in de toekomst) vorm kunt geven.

 

Zwolle – economische topregio

In Zwolle zit je in een economische topregio. Al tien jaar lang staan we stevig in de top 5 van sterkste groeiregio’s in Nederland. Daar kun jij ook van profiteren! Het werkloosheidscijfer ligt in deze regio bijvoorbeeld lager dan het landelijk gemiddelde. Goede kans dus dat jij na je opleiding in de regio een baan kunt vinden.

De basis daarvoor leggen wij al in je studententijd. Voortdurend zoeken wij naar cross-overs tussen het onderwijs, het bedrijfsleven en de overheid. Zo creëren wij kansen en gunnen wij elkaar die ook. Daarmee scoren wij. Steeds weer. En jij straks ook!

De centrale ligging van Zwolle is natuurlijk ook best handig. Je kunt er altijd makkelijk komen. Ook multinationals weten dat. Zwolle is al jaren bij hen in trek. Wehkamp opende bijvoorbeeld in 2015 het grootste geautomatiseerde e-commerce distributiecentrum van de wereld in Zwolle en IKEA de meest duurzame vestiging. Naast de e-commerce sector scoort Zwolle goed in de kunststoffen- en healthsectoren. Het Polymer Science Park en het Health Innovation Park leveren voortdurend nieuwe innovaties én weten die ook toe te passen.

Ondertussen heeft het midden- en kleinbedrijf ook nog altijd een stevige poot in deze regio. Zij neemt zo’n 76% van de economie voor haar rekening. Vaak al generaties lang. Zij vormt een mooie stabiele factor met een geheel eigen dynamiek.

Een breed scala aan bedrijven dus, dat nieuw talent graag omarmt. Dat maakt Zwolle top. Wedden dat er ook iets voor jou bij zit!